tiistai 2. maaliskuuta 2010

Elvis Presley: It's Now Or Never (1960)

Video

Eduardo di Capuan vuonna 1898 säveltämä O Sole Mio oli ehtinyt olla jo aikaisemmin iso hitti myös USA:ssa, ainakin Tony Martinin laulamana nimellä There's No Tomorrow. It's Now Or Never oli Elviksen pyynnöstä kirjoitettu uusi sanoitus, jossa säkeistöissä jutellaan romanttisia, ja kertosäkeessä keskitytään There's No Tomorrow'takin suoremmin painostamaan naista seksiin välittömästi.

Säkeistöt ovat Elviksen hiljaisen ja pehmeän lauluäänen ja korkealta soitetun pianon välistä dialogia, kun taas kertosäkeessä Elvis laulaa voimakkaasti, ja häntä säestävät The Jordanairesin taustalaulut ja mandoliini. Alleviivataanko soitinnuksen ja laulutavan vaihtamisella sanoituksen antamaa vinkkiä siitä, että säkeistössä ja kertosäkeessä voi olla kyse kahdesta eri asiasta? Esittääkö piano naisen roolia? Kerrotaanko säkeistöissä, mitä mies todella puhuu ihastukselleen, ja laulaako kertosäkeen sisäinen ääni, joka ajattelee, että jos tuo ei nyt heti anna niin lähden?

Joka tapauksessa kokonaisuus toimii, varsinkin Elviksen kauniin äänen ansiosta. Hän ei esitä oopperalaulajaa eikä rocklaulajaa, vaan eläytyy hienosti romanttiseen tunnelmaan. Jotkin sovitusratkaisut ovat saattaneet olla kliseisiä jo tuohon aikaan, ja ovat sitä varmasti nyt, kuten mandoliini italialaisessa sävelmässä ja hirvittävä cha cha cha -lopetus, mutta Elvis on parhaassa vedossaan, millä esitys saa kaiken muun anteeksi.

Oma arvosana: 7
Lukijoiden arvosana:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti