perjantai 5. maaliskuuta 2010

Bill Haley And His Comets: Rock Around The Clock (1954)

Audio

Eihän tämä tietenkään ollut ensimmäinen rock'n'roll-levytys, eikä Bill Haleyn ensimmäinen rock'n'roll-levytys, eikä edes alkuperäinen versio tästä biisistä, mutta tämä oli kaupallinen läpimurto. Jättimenestys tuli vasta reippaasti singlen julkaisun jälkeen. Tuskin tästä olisi tullut kummoistakaan hittiä, ellei tämä soisi elokuvassa Blackboard Jungle. Onhan tässä kyllä paljon vetoavia elementtejä: varsin svengaava backbeat, hauskat instrumentaaliosuudet (15 sekuntia on täysin riittävä kitarasoolon pituus) ja sanoitus, jossa luvataan tanssia (tai rakastella) loputtomiin.

Bill Haley on kuitenkin karismattomimpia vokalisteja, mitä tämän blogin parissa on tullut vastaan. Hänen laulusuorituksessaan ei ole tippaakaan sitä kiihkoa ja vimmaa, että kuulija voisi uskoa hänen todella aikovan tanssia (tai rakastella) kellon ympäri. Hän onnistuu silti tärkeimmässä, eli laulu on rytmisesti napakkaa. Haley korostaa sopivasti sanoja "rock" ja "clock" ja kuulostaa hymyilevän laulaessaan, mikä riittääkin siihen, ettei laulusuorituksen keskinkertaisuus pilaa bändin svengiä.

Youtubessa on tästä kappaleesta myös saman yhtyeen esittämiä liveversioita, joita yhdistää se, että kaikissa on hieman nopeampi tempo kuin singlellä. Nopeampana biisi toimiikin paremmin.

Oma arvosana: 5
Lukijoiden arvosana: 4

1 kommentti:

  1. Laulava virtahepo, joka oli ensin kantrivokalisti ja kaikkea muutakin.

    Ei kyllä jäänyt rokin historiaan muusta, kuin oikeasta ajoituksesta.

    4 pistettä. Biisi voisi olla doo-wobbia.

    VastaaPoista