tiistai 16. maaliskuuta 2010

USA For Africa: We Are The World (1985)

Video
Suuren tähtikaartin yhteistyönä syntyvät hyväntekeväisyyssinglet ovat hyvästä tarkoituksesta huolimatta harvoin, jos koskaan, hyvää musiikkia. USA For Africa pääsi harvinaisen lähelle. Michael Jacksonin ja Lionel Richien yhteistyönä syntynyt sävellys on kyllä jokseenkin laimeahko, vaikkakin erinomaisesti yhteislauluun sopiva. Sanoitustakaan ei voi kehua poikkeuksellisesta inspiraatiosta, mutta siinä onnistutaan välttämään pahimmat tökeryydet, toisin kuin Do They Know It's Christmasissa.

Se, mikä We Are The Worldissä on oikeasti hienoa, on laulaminen. Suuresta laulajamäärästä huolimatta eri äänet tuntuvat jotenkin sopivan yhteen, ja tulkinta etenee johdonmukaisesti hillitystä alusta lopun revittelyyn. Esim. Lionel Richiellä ja Tina Turnerilla olisi ollut varmasti palkeissa varaa puhkua osuutensa voimallisemminkin, mutta kappaleen alussa ei ole vielä sen aika. Dionne Warwick lisää sitten vähän voimakkuutta, ja Bruce Springsteen laulaa jo melko lailla täysiä. Sitten päästään Michael Jacksonin aloittamaan väliosaan, joka on sävellyksellinen kohokohta. Kappaleenhan voisi feidata neljään minuuttiin, kun koko kuoro on ehtinyt laulaa kertosäkeen pariin kertaan, mutta pari herkkua on vielä tarjolla. Loppupuolta nousee hallitsemaan Springsteenin ja Stevie Wonderin innoittunut duetto, jolle annetaan aikaa lähes minuutti. Ray Charles luotsaa biisin vielä kunnialla satamaan.

Komeiden äänien suuresta määrästä huolimatta lopputulos voi olla aika kamala, kuten hyväntekeväisyysversiossa Perfect Daystä, mutta tässä yhteispeli tosiaan toimii. Moitittavaakin löytyy. Taidokkaille lauluesityksille on annettu mahdollisimman paljon tilaa sillä, ettei soittopuolella tunnu tapahtuvan juuri mitään muuta kuin että rummut iskevät koko ajan hieman voimakkaammin. Eniten vikaa taitaa kuitenkin olla itse formaatissa. Tai sitten minussa. Arvostan enemmän kuin tykkään.

Oma arvosana: 6
Lukijoiden arvosana: 6

6 kommenttia:

  1. Keräsin joskus USA:n ja brittien sinkkulistaykkösiä, ja silloin hankin tämänkin kikkaran. 3 points.

    VastaaPoista
  2. Videossa kohta, jossa kamera siirtyy yksinään joraavaan ja laulavaan Jacksoniin on klassikko. Koska biisi on puoliksi hänen ja putoaa hyvin Michaelin mahtavan megalomaaniseen 'Save the World & Children' juttuun, annan biisille kasin.

    VastaaPoista
  3. Katsokaahan 1979 UNICEFin hyväntekeväisyysbiisi. Yhteisesityksessä mukana ABBA, Earth Wind & Fire, Andy Gibb, Rod Steward jne.http://www.youtube.com/watch?v=NeJcePrcRDs

    VastaaPoista
  4. Olipas nimekäs tähtisikermä tuossakin. Biisi on Jackie DeShannonia vuodelta 1969, mutta kuulostaa jännästi samalta kuin Beatlesin Baby, You're A Rich Man.

    VastaaPoista
  5. Seiska. Joskus tarvitaan kammottava uusi versio, jotta alkuperäistä osaa arvostaa.

    VastaaPoista
  6. Never Mind The Originals, Here's The HeeBeeGeeBees -albumilla (1981) on mukana kappale Bird Of Peace, jolla fiittaavat sellaiset supertähdet kuin Neil Dung, Bob Vylan, The Bland, Frank Sumatra, Dean Martian, Leonard Crowing ja George Harrassing!

    VastaaPoista