lauantai 20. maaliskuuta 2010

Teixeirinha: Coracao De Luto (1967?)

Video

Teixeirinha (1927-1985) oli suosittu muusikko Brasiliassa, mutta ulkomailla melko tuntematon. Sen takia onkin vaikea uskoa, että tämä single olisi myynyt lähellekään Wikipediassa ilmoitettua 25 miljoonaa. Yksi selitys arvion suuruudelle voisi olla se, että Teixeirinha levytti tämän hittinsä moneen kertaan. Alkuperäinen levytys on vuodelta 1960, mutta sitä en löytänyt, joten kuuntelin tätä elokuvaversiota, joka on lähteestä riippuen joko vuodelta 1966 tai 1967. Spotifysta taas löytyy vielä modernimman kuuloinen esitys. Olen nyt uskovinani, että näiden versioiden yhteenlaskettu myyntimäärä voisi ehkä ollakin erittäin suuri.

Teixeirinha ei kuulosta olevan varsinainen kultakurkku, mutta folkbiisissä ei tarvitse ollakaan. Tulkinta on uskottavan kuuloista, ja kielitaidotonkin arvaa, että sydänsuruista tässä lauletaan. Yksinkertaista biisiä värittävät säkeistöjen lopussa naislaulajat, jotka toistavat viimeisen säkeen, ja heidän jälkeensä vuoron saavat steelkitara ja ehkä ksylofoni, joiden soittama koukku on toimiva siirtymä seuraavaan säkeistöön.

Biisissä ei ole mitään perustavanlaatuista vikaa, mutta en minä osaa tästä oikein innostuakaan. Brasiliassa tehtiin suunnaton määrä loistavaa musiikkia 60-luvulla, eikä ole mikään ihme, että tunnemme niistä täällä kaukaisessa Suomessa monta muuta kappaletta paljon paremmin kuin Coracao De Luton.

Oma arvosana: 4
Lukijoiden arvosana: 3

1 kommentti:

  1. Iskelmä on iskelmää (ei siinä periaatteessa ole mitään väärää) vaikka portugeesiksi laulettuna. 3 points.

    VastaaPoista