maanantai 22. maaliskuuta 2010

Simon & Garfunkel: Simon and Garfunkel's Greatest Hits (1972)


Tämä Simon & Garfunkel -kokoelma oli lajissaan ensimmäinen, mutta ei todellakaan viimeinen. Vaikka duo erkaantui jo vuonna 1970, ja isot hitit mahtuisivat ihan hyvin yhdelle LP:lle, heidän tuotannostaan on julkaistu aina vain uusia kokoelmia - yhden, kahden, kolmen ja viiden CD:n laajuisia. Miksei julkaistaisi, kun ne käyvät hyvin kaupaksi.

Simon and Garfunkel's Greatest Hits ei koostu ihan täsmälleen suurimmista hiteistä. Listasijoitusten perusteella yhdeksän suurinta hittibiisiä on kyllä mukana, mutta niistäkin Homeward Bound on liveversiona ja The Boxer albumiversiona. Lisäksi tässä on pari merkittävää albumiraitaa ja kolme vähemmän tunnettua laulua livenä. Biisivalinnoilla on haluttu selvästi korostaa duon herkkää runopoikameininkiä. Hittien ulkopuolelta on valittu erityisen lyyrisiä esityksiä, kun taas suurimmat poisjätetyt hitit Hazy Shade Of Winter, At The Zoo ja Fakin' It olisivat kokoelman linjaan verrattuna aika rytmikkäitä kappaleita.

Valittu biisilista on kyllä oikein toimiva, koska Simon ja Garfunkel ovat vahvimmillaan nimenomaan herkissä lauluissa. Yritykset rokata kuulostavat aina jotenkin hinteliltä. Myös liveversioiden mukanaolo tuntuu perustellulta. Erityisesti Kathy's Song toimii paljon paremmin kuin studiossa. Tuhansien ihmisten edessä esitettynä laulu kuulostaa paradoksaalisesti paljon intiimimmältä.

Paul Simonin ensimmäiset haparoivat askeleet kohti maailmanmusiikkia, El Condor Pasa ja Cecilia, eivät vakuuta. Ne onkin sysätty kokoelman loppuun kuin häpeillen. Muuten taso pysyy korkeana, ja muutamassa kohdin musiikki koskettaa syvästi. Scarborough Fair/Canticle nousee kohokohdaksi. Sen polyfoninen äänipunos on yhtä aikaa äärimmäisen perinteinen sekä erittäin kokeellinen, ja lopputulos on huimaavan kaunis.

Parhaat biisit: Scarborough Fair/Canticle, Bridge Over Troubled Water, Kathy's Song
Oma arvosana: 8
Lukijoiden arvosana: 8

1 kommentti:

  1. Taas bändi johon pitäisi tutustua paremmin, mutta Spotify-kierroksen perusteella tunnen kokoelman biisit itse asiassa aika hyvin. The Boxer pysäyttää aina. Ja Emmylou Harris esittää sen vähintään yhtä hyvin.

    Plus hieno hiustyyli. Kasi.

    VastaaPoista