keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

The Beatles: Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band (1967)



Levyn kansi kertoo jo kaikessa räikeydessään ja yksityiskohtien paljoudessaan, mistä on kysymys. Tähän levyyn käytettiin ennennäkemätön määrä rahaa ja henkilötyövuosia, mihin oli kolme pääsyytä. Ensiksikin The Beatles oli tuottanut EMI:lle niin paljon rahaa, että kaikki ideat oli taloudellisesti mahdollista toteuttaa. Toiseksi heillä riitti ideoita. Kolmanneksi, bändillä ei ollut muutakaan tekemistä, sillä he olivat lopettaneet keikkailun edellisenä syksynä. Kannessa on keskellä uusi Beatles viiksineen ja värikkäine univormuineen, ja heidän vieressään poseeraa vanha Beatles tummissa puvuissa ja kravateissa osoittamassa muutoksen rajuutta.

Sgt. Pepper toteuttaa kannen lupaaman yltäkylläisyyden täydellisesti neljässä Lennonin ja yhdessä Harrisonin säveltämässä kappaleessa. Lucy In The Sky With Diamondsissa värisevä-ääninen mellotron johdattaa psykedeeliseen ihmemaahan. Being For The Benefit Of Mr. Kite! sisältää huimaa samplesekoilua. Good Morning Good Morning on energinen rockbiisi, jota värittää torvien lisäksi liuta eläinten ääniä. Noita kolmea Lennon-kappaletta yhdistää lastenkirjoista (miksihän ei lastenmusiikista?) tuttu ihmeen tuntu ja mielikuvituksen rikkaus, ja levyn päättävässä A Day In The Lifessa sama viaton ihmetys on siirretty upeasti aikuisten arkimaailmaan. Harrisonin vahvasti intialaisvaikutteisessa Within You Without Youssa ei ole käytetty lainkaan länsimaisia soittimia tai sävelasteikkoa, mutta hämmästyttävän nopeasti hankitun intialaisen musiikin tuntemuksen ansiosta tuloksena on täysin luonteva, kiehtova ja kaunis sävellys. Tältä osin Sgt. Pepper on kympin levy.

Valitettavasti suurin osa levyn biiseistä on Paul McCartneyn sävellyksiä. Niistä jokainen olisi voinut olla Beatles-levyllä vaikka vuonna 1965. Kehitystä on tapahtunut ainoastaan sovituksissa. Kyllähän niistäkin osa hieman riemastuttaa, esimerkiksi Getting Better soul- ja Beach Boys -vaikutteineen, mutta enimmäkseen ne tuntuvat vain ihan kivoilta täytebiiseiltä seuraavaa Lennonin tai Harrisonin keksimää ällistyttävyyttä odotellessa. Mikään kappale ei vaikuta kuitenkaan varsinaiselta hudilta eikä muutenkaan puhkikuluneelta, mitä auttaa sekin, ettei albumilta lohkaistu yhtään singleä. Samoissa sessioissa äänitetyt singlebiisit Strawberry Fields Forever ja Penny Lane olisivat kyllä sulautuneet saumattomasti albumikokonaisuuteen.

Lähes kaikkia levyn kappaleita yhdistää kirkassilmäinen optimistisuus, jota ei pahemmin löydy muista samana vuonna julkaistuista rockin kaanoniin päätyneistä levyistä.

Parhaat biisit: Being For The Benefit Of Mr Kite!, Within You Without You, A Day In The Life
Oma arvosana: 9
Lukijoiden arvosana: 8

5 kommenttia:

  1. Aika samoilla linjoilla. Ihan pakko nostaa esiin vielä Ringon pilleriystävistään laulama With A Little Help From My Friends ja pienenä poikasena suuren vaikutuksen (Maaritin Hän lähtee pois -versiona) tehnyt She's Leaving Home. Ei ihan bändin kärkilevy, mutta hyvä 8.

    VastaaPoista
  2. Levyn aiheuttamaa vaikutusta pop-musiikkiin ei pysty muuta kuin jälkiviisastelemaan. Olihan edellinen Revolverkin jo venytellyt perinteisen lp:n rajoja.

    Joka tapauksessa edelleenkin, kun laittaa levyn soimaan, siirtyy äänimaisema johonkin muualle; Pippurimaahan (ompa kauhea termi ja paikannimi, mutta totta). Kaipa tämä tuottamisen tasolla oli ensimmäinen kerta, kun pop-yhtyeen levy synnytti samanlaisia mielikuvia, kuin kuunnelmat tai kirjat tai muut. Joten ymmärrän hyvin mikä vaikutus levyllä oli progen syntyyn ja saman vuoden sisällä ulos pullahtaneisiin samanlaisiin tuotoksiin (joista osa oli ja on edelleen oikein erinomaisia).

    Ei paras Beatles-levy, mutta kaikkineen 8-arvoinen.

    VastaaPoista
  3. Tähän täytyy mainita unohdettu Sgt. Pepper -elokuva vuodelta 1978, joka on kuuluisan Robert Stigwoodin tuottama (samalta tuottajalta mm. Hair, Grease ja Saturday Night Fever)

    VastaaPoista
  4. Kieltämättä Paulin kipaleet eivät säväytä läheskään siinä määrin kuin muut. Onhan mies toki melodioiden tuottamisessa huippua, mutta särmä niistä usein puuttuu.

    Siksikään en pysty Wings-tuotoksia oikein arvostamaan.

    VastaaPoista
  5. Mielestäni Sgt.Pepper on muovinen tekotaidehömppä.Aallonpohja Beatleseille.Revolver on aito,valkoinen tupla on aitoa myös.(So ?)ja Zappa oli oikeassa:biitletkin halusivat lypsää ajan muotia.

    VastaaPoista