keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Los Del Rio: Macarena (1995)

Video

Macarena-ilmiössä oli mukana epätodennäköisiä aineksia. Espanjalainen duo Los Del Rio oli tehnyt keikkaa jo kymmeniä vuosia saamatta kummoistakaan menestystä edes kotimaassaan. He päätyivät valloittamaan maailman singlelistat hitillä, jonka kertosäe lauletaan espanjaksi. Toisaalta tuo hitti oli aika lähelle sellainen kuin KLF:n vuonna 1988 julkaisema The Manual (How To Have A Number One The Easy Way) opetti. Tarvitaan muodissa oleva tanssibiitti (Bayside Boys remix), pari mukavaa samplea (The Farm ja Yazoo, videoversiossa myös Anne Bancroft), laulutaidoton laulaja (nimettömäksi jäänyt nainen) ja sanoitus jossa ei yritetäkään sanoa mitään kovin fiksua. Videossa esitelty novelty-tanssi oli vielä piste i:n päälle.

Puolitoista vuosikymmentä myöhemmin biisin yllä leijuu edelleen vahva epäcooliuden löyhkä, mutta siinä on elementtejä joista pidän. Samplevalinnat ovat oikein osuvia, ja rytmissä on ysärihiteille harvinaista kepeyttä. En kylläkään keksi, missä tilanteessa haluaisin kuulla tämän oma-aloitteisesti, saati kuunteluttaa muilla. Harvoin vastaan tulevana vanhana tuttuna Macarena ei silti ole ollenkaan vastenmielinen kohdattava.

Oma arvosana: 6
Lukijoiden arvosana: 5

4 kommenttia:

  1. Voisin miltei vannoa, että tunsin aikoinaan yhden noista naisista. Oulun läheltä. Kiva. 5 pojoo.

    VastaaPoista
  2. Hansulle ja Pirrelle sopiva biisi.

    3pistettä.

    VastaaPoista
  3. Taisi olla Tehiksessä, kun lapsensa kuolemansairaudesta kuullut isä löi epätoivoisena nyrkkinsä pöytään ja ääneen reagoiva lelugorilla alkoi soittaa Macarenaa. Aika karua. Mun kummipojalla oli samanlainen gorilla. Silti annan seiskan kuten annoin blogisarjassanikin.

    VastaaPoista
  4. Muistan kuulleeni tuota kappaletta Suomen lisäksi Espanjassa, jossa sitä esitti paikallinen mieshenkilö 90-luvulla. En pitänyt erikoisemmin hänen tyylistään.

    VastaaPoista