maanantai 5. huhtikuuta 2010

Baccara: Yes Sir, I Can Boogie (1977)

Video

Saksalainen lauluntekijäpari Rolf Soja ja Frank Dostal oli epäilemättä vaikuttunut Donna Summerin ja Boney M:n menestyksestä. Kun heidän biisejään laulamaan löytyi espanjalainen kaksikko Mayte Mateos ja Maria Mendiola, tie tähtiin oli valmis. Yes Sir, I Can Boogie oli Baccaran debyyttisingle, ja siinä yhdistettiin paljon tuttuja hittiaineksia: iskelmällinen sävelmä, tasaisesti tuksuttava diskokomppi, tunnelmaa nostattavat jouset ja Donna Summerin seksikästä tyyliä apinoiva henkäily ja voihkinta. Vielä kun sanoituksessa luvattiin parhaiden hittiperinteiden mukaan tanssia (tai rakastella) koko yö, voisi luulla että tulos olisi ollut hyvinkin kaavamainen.

Eipä ollut. Baccaran naisten vahva aksentti toi esitykseen kaivattua persoonallisuutta ja leikkisyyttä. Efektiä lisäsi sanoituksen itsevarmuuden ja tyttömäisen hentojen lauluäänten välinen ristiriita. Tuloksena oli kiva eurodiskohitti, mutta jos vertailukohdaksi asetetaan samana kesänä julkaistu nerokkaan visionäärinen I Feel Love, niin kyllähän Yes Sir jää siitä ainakin kolmen pykälän päähän.

Oma arvosana: 7
Lukijoiden arvosana: 3,7

5 kommenttia:

  1. Tuosta lähtökohdasta biisi saattaa kuulostaakin kivalta, mutta minä muistan vielä ensireaktioni. Introsta lähtienhän kyseessä oli härski, irvokas, banaali, svengitön ja intohimoton kopio Thelma Houstonin hitistä Don't Leave Me This Way. Kun tätä myytiin Suomessa yli satatuhatta eikä ihana Thelma kelvannut kellekään, olin ehkä hieman närkästynyt. Vaikka unohtaisin nuo tunnelmat, en mitenkään voi venyä kuin ykköseen.

    VastaaPoista
  2. Don't Leave Me This Way on toki itsellenikin umpituttu biisi, vaikkakaan ei ymmärrettävistä syistä johtuen ihan tuoreeltaan. Pidän siitä kyllä enemmän kuin YSICB:stä, mutta en onnistu kuulemaan jälkimmäisen olevan sentään kopio edellisestä, vaikka samankaltaisuuksia onkin, varsinkin introssa. Muutenhan olisin tajunnut yhdistää itse nuo biisit toisiinsa. On joka tapauksessa hienoa kuulla tuon ajan tunnelmista!

    VastaaPoista
  3. Minä assosioin YSICB:n verrattomaan kokoelmaan nimeltä Bailubuumi, joka ilmaantui talouteemme kun olin 11-v. Levyllä totaalinen nerous (Sugar Baby Love) lyö kättä totaalisen oksettavuuden kanssa (Do Wah Diddy).

    Tätä biisiä varsinaisesti koskaan ole tullut ikävä. Jos kuulisin nyt ensimmäisen kerran, saattaisin tykätäkin. Viisi pistettä.

    VastaaPoista
  4. Ei Yes Sir tietenkään suora plagiaatti ole, matkintaa tehtiin muustakin jenkkidiskosta ja sitten lisättiin 99 osaa vettä. Ettei vain ollut Baccaran ansiota, että käytännössä lakkasin seuraamasta Suomen listoja yli kymmeneksi vuodeksi. (Ei sentään, vaan enemmänkin siksi, etten enää lukenut niitä lehtiä, joissa listoja julkaistiin.)

    VastaaPoista
  5. 5 pistettä lapsuudenkammarini seinällä Suosikin julisteen punaisissa satiinilakanoissa loikoilleille Maytelle ja Marialle. Iskelmäradio soittanee biisiä puhki tänäkin yönä.

    VastaaPoista