maanantai 12. lokakuuta 2009

Bob Marley And The Wailers: Legend (1984)


Kokoelma kattaa Bob Marleyn uran viimeiset vuodet 1973-80, eli sen ajan kun hän teki kansainvälisiä hittejä. Biisijärjestys on valittu niin, että alussa kuullaan monta harmitonta laulua, joissa ei käsitellä uskontoa, politiikkaa, rikollisuutta tai ganjaa. Tarkoituksena on tietysti antaa Marleysta helposti lähestyttävä kuva. Marley oli kuitenkin rastafari, eli todella suvaitsemattoman ja naurettavan tiukkasääntöisen uskonnon harjoittaja. Tämä antaa oman säväyksensä varsinkin kokoelman loppupuolella kuultaviin saarnaaviin sanoituksiin. "Emancipate yourselves from mental slavery", Marley kehottaa, mutta hän itse kuoli 36-vuotiaana, koska kieltäytyi syöpäleikkauksesta uskonnollisista syistä. Sanoitukset nostattavat välillä muutenkin kulmakarvoja. I Shot The Sheriff säästyi Cop Killerin aikaansaamalta kohulta luultavasti siksi, koska turvallinen Eric Clapton versioi sen tuoreeltaan.

Bob Marleyn kyky säveltää tarttuvia lauluja ja The Wailersin pehmeä groove tekevät musiikista kuitenkin miellyttävää kuultavaa. Musiikillinen paletti yltää Could You Be Lovedin vauhdikkaasta diskoskasta Redemption Songin nuotiokitarafiilistelyyn. Marleyn käheä ääni ei veny kovin laajalle alalle, mutta hänen karismaattinen tulkintansa pitää otteessaan. Bändi on tehokkaimmillaan luodessaan Exodukseen hypnoottisia rytmejä.

Parhaat biisit: Could You Be Loved, Satisfy My Soul, Exodus
Oma arvosana: 8
Lukijoiden arvosana: 7,5

4 kommenttia:

  1. Satisfy My Soul on myös mun suosikki!

    Marley on optimaalinen kokoelma-artisti samalla tavoin kuin Simon & Garfunkel tai Abba. Helmiä mahtui tuotantoon juuri sen verran, että niillä täyttää kokoelman eikä tarvitse riidellä, mitä ottaa mukaan tai jättää pois. Legend on suht varmasti maailman menestynein kokoelma artistin muuhun levymyyntiin suhteutettuna.

    Oikeastaan Legendillä on niitä helmiä vain noin puolet, mutta lopputäytekin on sen verran linjakasta, että kokonaisuus pysyy kasassa. 8

    VastaaPoista
  2. Joo, sopiva määrä hittejä, ennenaikainen kuolema ja vähälle huomiolle jääneet studioalbumit...siinäpä nuo kokoelmamenestyksen elementit.

    http://kuningasburgeri.blogspot.com/2009/07/kymmenen-miljoonaa-kertaa-legenda.html

    Mainio kesälevy, ehdottomasti. 7.

    VastaaPoista
  3. Tuskallinen arvostelu nykynuorison edustajalta. Itselläni on melkein kaikki Bobin levyt mutta ei Legendiä, ja melkeinpä (sic) vihaan noita parhaat biisit etc. juttuja. Kun on aloittanut LP-levyillä Kaya, Survival ja Uprising, ja jatkanut sitten tutustumalla Bob Marleyn vaikutukseen Jamaikalla, en kerrassaan hyväksy tuollaista kevyttä ylenkatsetta. Kukapa rokin suurimmista ei olisi naurettava, kun näkökulmaa väännetään.

    VastaaPoista
  4. Nuoruuskaan ei käy puolustuksekseni, koska olen samaa ikäluokkaa kuin SDP:n puheenjohtaja. Marley on profeetta omalla maallaan, mutta en osaa arvostaa ketään vain siitä syystä, että hän on arvostettu. Hänen musiikkinsahan on hyvää, niin kuin kirjoitinkin, mutta vielä mieluummin kuuntelen vaikkapa Desmond Dekkeriä tai Max Romeota.

    VastaaPoista