tiistai 25. elokuuta 2009

Eagles: Their Greatest Hits (1971-1975) (1976)


Tämä Eaglesin uran alkupään summaava kokoelma on RIAA:n mukaan USA:n eniten myyty levy, mutta perin hämärää on, miksi sen myyntilukuihin ruvettiin lisäämään miljoonia ja taas miljoonia vasta 90-luvulla, ja milloin ja miten nuo miljoonamyynnit olisivat tapahtuneet. Tätä on ihmetelty ainakin Billboardissa, Wikipediassa ja Listablogissa.

Kokoelma julkaistiin pian Eaglesin siihen asti menestyksekkäimmän albumin One Of These Nights (1975) jälkeen. Yhtye aloitti levytysuransa vuonna 1972, vaikka kokoelman nimestä voisi päätellä toisin. Heitä innoitti The Byrdsin kantrirock, ja bändin nimikin on viittaus siihen suuntaan. Musiikki kuulosti ensisinglestä Take It Easy asti kovin professionaalilta ja sliipatulta, mikä ei ole aina huono asia. Hiotun pinnan alla toivoisi kuitenkin olevan sisältöäkin. Suurin osa kokoelman biiseistä soljuu vaivattomasti korvista sisään ja ulos, eivätkä ne tunnu oikein miltään, eivät hyvältä eivätkä huonolta.

Pari kappaletta ilahduttaa. One Of These Nights on Eaglesille harvinainen yritys groovata, ja se on melko onnistunut. Ovela intro kuulostaa hieman Come Togetheriltä, mutta saa joka tapauksessa mielenkiinnon heräämään. Säkeistön aikana ehtii jo melkein kyllästyä, mutta falsetissa laulettu kertosäe loksauttaa taas kaiken kohdalleen. Villi länsi -aiheisen teemalevyn Desperadon nimikappale hyödyntää taas Eaglesin ominta osaamista hienosti. Pätevät sovitukset ja stemmalaulut kuullaan kaikissa muissakin biiseissä, mutta tässä ne päästään ymppäämään kunnon sävellykseen. Lisäksi bluesvaikutteinen Witchy Woman ja verraten reippaasti rokkaava Already Gone poikkeavat kokoelman yleisestä tasapaksusta hissuttelusta, mutta eivät ole kummoisia biisejä.

Jälkikäteen voi viisastella, että tästä puuttuu bändin suurin hitti (Hotel California) ja paras biisi (I Can't Tell You Why), mutta nehän julkaistiin vasta tämän kokoelman jälkeen. Don Henley ja Glenn Frey eivät sitäpaitsi kirjoittaneetkaan parhaita laulujaan Eaglesille. Jostain syystä he kuulostavat tällä levyllä vanhemmilta ja leipääntyneemmiltä kuin 80-luvulla.

Parhaat biisit: Take It Easy, Desperado, One Of These Nights
Oma arvosana: 5
Lukijoiden arvosana:

1 kommentti:

  1. Minä pidin One of These Nights -biisistä tuolloin niin paljon, että ostin koko lp:n isosiskon kanssa puoliksi, vaikka en arvellut lopusta levystä erityisemmin tykkääväni. En tiennyt Lyin'-sanan kaksoismerkitystä ja ihmettelin, mitkä ne semmoiset makaavat silmät ovat.

    VastaaPoista