keskiviikko 8. joulukuuta 2010

The Monkees: I'm A Believer (1966)

Video
Monkees ei ollut ihan samassa mielessä oikea bändi kuin englantilaiset esikuvansa, mutta väliäkö hällä, kun musiikki toimi. I'm A Believer oli lähtöisin tuolloin vielä tuntemattoman Neil Diamondin kynästä, liidiä lauloi Monkeesin rumpalia näytellyt Micky Dolenz, ja soittajina oli vähän ketä sattui. Monkees-miehet saattoivat kyllä hyvinkin selvitä itse nerokkaan simppelien kitara- ja urkukoukkujen soittamisesta.

Oli esittäjinä keitä hyvänsä, biisi ja sovitus ovat itsessään niin vetäviä, ettei esityksessä voi mennä pahasti pieleen. Haikeahkon säkeistön ja riehakkaan kertosäkeen välinen kontrasti on mainio, ja hiljalleen mukaan hiipivät taustalaulut johdattavat hienosti osasta toiseen. Kertosäkeeseen voisi tietysti toivoa vielä lisää voimaa, mutta toisaalta revittelyn jääminen lievästi liian hennoksi sopi kilttien poikien imagoon.

Itse kyllä tykkään enemmän The Four Topsin miehekkäämmästä versioinnista.

Oma arvosana: 7
Lukijoiden arvosana: 6

5 kommenttia:

  1. Luuleekohan joku tosissaan, että lavalla seisoskeleva ihminen näyttää vähemmän joutilaalta, kun hän heiluttelee tamburiinia?
    Kuutonen.

    VastaaPoista
  2. Tuo seisoskelija oli muuten yhtyeen ainoa britti, nimeltään David Jones, ja hän käytti nimeä Davy Jones. Englannissa oli reilun vuoden nuorempi aloitteleva poplaulaja David Jones, joka käytti nimeä Davie Jones, kunnes joutui vaihtamaan nimensä kuuluisan täyskaimansa takia David Bowieksi.

    VastaaPoista
  3. Hal Blaine, Jim Gordon, Billy Lewis;rummut
    Larry Knechtel, Bob West;basso
    James Burton, Glen Campbell,Al Casey,Louie Shelton,etc.;kitarat
    siinä osa niitä 'vähän ketä sattui' -soittajia!
    Simon&Garfunkelin, Carole Kingin ja kovin monen muun levyillä em soittajien ollessa kyseessä, ovat he aina 'alan huippuja'...
    Monkees-levyillä taas ovat he 'ketä sattui'.
    Omituista alatyylistä aliarviointia.

    VastaaPoista
  4. Tarkoituksenani ei ollut vähätellä soittajien ammattitaitoa, vaan ilmaista, että Monkeesin levyillä soittavat kokoonpanot vaihtelivat suuresti, enkä löytänyt tietoa siitä, keitä juuri tällä äänitteellä soittaa.

    En aio vältellä arkityyliä jatkossakaan, mutta täytyy yrittää olla täsmällisempi, ettei tule enempää väärinkäsityksiä. Kiitos infosta ja anteeksi huolimattomuuteni.

    VastaaPoista
  5. Ei se mit'n. Juuri tuosta biisistä ei niitä
    ihan tarkkoja soittomiehiä tietenkään löydykkään.
    New Yorkin studiomiehet olivat kyllä aika pienellä porukalla aina samoja kuin kaikki Tin Pan Alley soittoniekat.
    Täytyypä kahlata N.Y. RCA-studiot läpi.
    Cheers!

    VastaaPoista