maanantai 19. joulukuuta 2011

Eric Clapton: Unplugged (1992)Kuuntele Spotifyssa
Eric Clapton teki myydyimmän albuminsa 29 vuotta levytysuransa aloittamisen jälkeen. Santana ja Cher saivat suurimmat menestyksensä vielä myöhemmin, mutta he tekivät sen nuorentamalla musiikkiaan, Clapton vanhentamalla. Suurin osa tammikuussa 1992 äänitetystä Unplugged-albumista koostuu vanhoista bluesstandardeista. Esimerkiksi levyn kohokohta Nobody Knows You When You're Down And Out on vuodelta 1923.

Esitystapa on kauttaaltaan hillitty, ja tunnelma on surumielinen ja hieman väsynyt. Clapton oli juuri julkaissut edellisenä vuonna kuolleen poikansa muistoksi kirjoittamansa Tears In Heaven -singlen. Julkaisu oli niin tuore, ettei Unplugged-konsertin yleisö osoita tunnistavansa kappaletta. Ainoa levyllä soiva Claptonin tunnetuimpiin hitteihin kuuluva biisi on Layla, ja senkin sovitus poikkeaa radikaalisti alkuperäisestä. Sanoitus pysyy sentään samana, mutta sen merkitys tuntuu muuttuneen. Lemmentuskan ja intohimon sijaan keskiöön nousee polvillaan mielenrauhaa rukoileva yksinäinen mies.

On sympaattinen ja rohkea ratkaisu, ettei Clapton lähtenyt esittämään akustista greatest hits -konserttia. Ratkaisua on varmaankin pidetty myös epäkaupallisena, mutta toisin kävi. Minä en kuitenkaan pysty pitämään tästä levystä kuin hieman joinain harvoina hetkinä, kun soittamisen ilo ja oivaltavuus nostavat tunnelman ylös murheen alhosta. Yleisön suosionosoitukset eivät sitä tee, eikä ainakaan tahdissa taputtaminen. Pianisti Chuck Leavell ansaitsee erityiskehut tyylikkäästä soitostaan.

Olen aina pitänyt Eric Claptonia hirvittävän yliarvostettuna. Hän on toki pätevä kitaristi, mutta hänen soittotyylinsä ei vetoa minuun. Lauluntekijänä Clapton on korkeintaan keskinkertainen, ja laulajana melko mielenkiinnoton. Ymmärrän kyllä osittain tämän levyn menestyksen. Musiikki on niin aikuista ja ei-haastavaa, että levy on ollut täysin turvallinen lahjavalinta isänpäivänä tai jouluna. Televisionäkyvyyskään ei ollut haitaksi.

Parhaat biisit: Nobody Knows You When You're Down And Out, Layla, Alberta
Oma arvosana: 4
Lukijoiden arvosana:

1 kommentti:

  1. Clapton on parhaimmillaan soittaessa covereita. Tältäkin levyltä löytyy siitä hienoja esimerkkejä. Oma materiaali sitten on vähän mitä on...

    VastaaPoista