keskiviikko 2. joulukuuta 2009

Original Soundtrack From The Vestron Motion Picture Dirty Dancing (1987)


Likaista? Ei missään tapauksessa. Tanssittavaa? Enemmän tai vähemmän. Kyllähän kaikkea popmusiikkia voi tanssia. Dirty Dancingin soundtrack koostuu puoliksi vanhoista 50- ja 60-luvun hiteistä, ja puoliksi elokuvaa varten äänitetyistä lauluista, joista monessa on haettu tavalla tai toisella vanhahtavan romanttista tunnelmaa.

Uudemmat laulut jäävät vertailussa keskimäärin hieman alakynteen, mikä on ihan ymmärrettävää, koska vanhat biisit olivat kestäneet jo ennen soundtrackin julkaisua ajan hammasta kolmisenkymmentä vuotta. Parikymmentä vuotta lisää siihen ei tunnu missään. Vanhat laulut ovat kyllä varsin yksipuolinen otos aikakautensa musiikista. Ne ovat kaikki varsin sokerisia, ja baby-sanaa hoetaan kuin muita hellittelynimiä ei olisi vielä keksittykään. Tiedän, että leffan naispäähenkilön kutsumanimi on Baby, mutta vitsiä ei jätetä musiikkivalinnoissa pikkunokkelaksi viittaukseksi, vaan sitä toistetaan parin minuutin välein dementikon lailla. The Ronettesilta kuullaan Be My Baby, Bruce Channelilta Hey! Baby, ja Mickey & Sylvian Love Is Strangen kertosäe menee "baby, oh baby, my sweet baby, you're the one". Beibittely ei jää vain oldies-osastolle. Tom Johnston beibittelee antaumuksella. Bill Medley tyytyy pariin "hey baby" -huudahdukseen.
Listatrivian ystäville mainittakoon, että soundtrackillä oleva Maurice Williams & The Zodiacsin Stay on kaikkien aikojen lyhyin Billboard Hot 100:n ykkönen.

Uudemmista esityksistä The Blow Monkeysin versio Lesley Goren You Don't Own Me'stä on ylivoimaisesti miellyttävintä kuultavaa. Valkoinen soul toimii harvoin näin hyvin. Blow Monkeys ilmaisee kaikessa hillittyydessään hienosti pidäteltyä kiihkoa, ja pysyy viisaasti erossa ylitulkinnasta. Myös Patrick Swayze laulaa oman biisinsä ihan kelvollisesti.

Kokonaisuutena albumi jää aika laimeaksi kokemukseksi. Romanttisuuden ei pitäisi olla näin tylsää.

Parhaat biisit: Be My Baby, Stay, You Don't Own Me
Oma arvosana: 4
Lukijoiden arvosana:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti